Eredmények

Jelenleg a 2020-as szezon adatait gyűjtjük, a minták beérkezése és feldolgozása folyamatos.

A 2019-es szezonban összesen 443 minta érkezett be hozzánk (401 e-mailhez kapcsolt fénykép és 42 postai küldemény formájában). A beérkezett anyag szakmai feldolgozása (taxonómiai identifikáció) alapján 48 esetben sikerült valós tigrisszúnyog észlelést rögzítenünk. A beküldött minták földrajzi eloszlása az alábbiak szerint alakult (zöld pontok: az összes minta származási helye, piros pontok: a valós tigrisszúnyog-észlelések):

2019-es összegzés

 

A tavalyi minták beérkezésének időbeli lefutása a következő volt (zöld vonal: összes minta, piros vonal: valós tigrisszúnyog-észlelések):

gorbe

A 2019-es minták rendszertani beazonosítása alapján a következő csípőszúnyog fajokat találtuk a beküldött anyagban (összesen 342 db minta):

48db Aedes albopictus (ázsiai tigrisszúnyog), 54db Culiseta annulata (gyűrűs szúnyog), 31db Ochlerotatus geniculatus (díszes szúnyog), 82db Aedes vexans (gyötrő szúnyog), 54db Aedes japonicus (ázsiai bozótszúnyog), 1db Culex pipiens (dalos szúnyog), 1db Orthopodomyia pulcripalpis, 42db Aedes vagy Culiseta vagy Ochlerotatus (csípőszúnyog genuszok)

59 esetben a mintákból más rendszertani kategóriába tartozó rovart azonosítottunk:

2db Chironomidae (árvaszúnyogok), 8db Keroplaidae, 26db Limoniidae (iszapszúnyogok), 5db Tipulidae (lószúnyogok), 2db Asilidae (rablólegyek), 3db Therevidae (tőröslegyek) 2db Syrphidae (zengőlegyek), 1db Mecoptera (csőrös rovarok), 1db Sciaridae (árnyékszúnyogok) 1db Dolichopodidae (szúnyoglábú legyek), 8db Hymenoptera (hártyásszárnyúak), 1db Coleoptera (bogarak)

 

Culiseta annulata
Culiseta annulata
Ochlerotatus geniculatus
Ochlerotatus geniculatus
Coquillettidia richiardii
Coquillettidia richiardii
Aedes vexans
Aedes vexans
Aedes japonicus
Aedes japonicus

 

Az egyik minta egy rendszertanilag  igen érdekes esetről ad tanúbizonyságot. Az Orthopodomya pulchripalpis nevű csípőszúnyog faj Európában a mediterráneumban elterjedt. Hazánkban Mihályi Ferenc mutatta ki a fajt 1941-ben. 1956-ban gyújtóbomba támadás érte a Magyar Természettudományi Múzeumot, és a bizonyító példány megsemmisült. A 2019-es ázsiai tigrisszúnyog vizsgálat során Budapestről küldtek egy példányt a kutatóközpontba, ami a Természettudományi Múzeumban lett elhelyezve, így ez a példány jelenleg az egyetlen magyar múzeumi bizonyító példány ebből a fajból.

Orthopodomyia pulcripalpis
Orthopodomyia pulcripalpis

Amennyiben valós tigrisszúnyog észlelésről bizonyosodtunk meg a beküldött fényképek alapján, beszereztünk fogott példányokat is az érintett helyekről. A biológiai mintákon (összesen 60 darab), így további vizsgálatokat tudtunk végezni annak érdekében, hogy megtudjuk, hogy a fogott példányok hordoznak-e valamilyen kórokozót. Egy arra szakosodott laboratóriumban (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), DNS-technológiát alkalmazva, szűrőteszteket futtatunk le a Flavivírusok (pl. Nyugat-nílusi láz vírusa) és a Chikungunya vírus kimutatására. E tesztek negatív eredményt adtak, így elmondható, hogy a vizsgált példányok nem hordozták e vírusokat. A begyűjtött szúnyog példányokon további szűréseket végzünk, hogy további kórokozók (pl. Zika vírus, Dirofilaria férgek) jelenlétét vagy annak hiányát igazoljuk a mintákban.