Már kilenc helyről érkezett ázsiai tigrisszúnyogról bejelentés

tigrisszunyog_terkep

Több, mint  400 észlelés érkezett, mely alapján a tigrisszúnyog az ország 9 különböző pontján is beazonosítható volt.

A MTA Ökológiai Kutatóközpontja egy olyan monitorozási munkát indított útjára, amelybe bevonja a lakosságot, ezzel nemcsak hidat építve a tudomány és a társadalom között, hanem él az ökológia iránt elkötelezett emberek támogatásával is. A MTA ÖK felhívásában azt kérte a lakosságtól, hogy ha a honlapon leírt különleges szúnyogot észlelik, készítsenek róla fényképet a kutatók számára, vagy küldjék el magát az állatot a helyszín megjelölésével.


Június közepe óta 423 levél érkezett, amelyek között 9 esetben valóban Aedes albopictus fajt azonosítottunk. A csípőszúnyogokat fényképről igen nehéz azonosítani, ez alól néhány faj (többek között az ázsiai tigrisszúnyog a kivétel). Az ázsiai tigrisszúnyogon kívül a legtöbb beküldött beazonosítható észlelés (75 eset) gyötrő szúnyog (Aedes vexans), 25 esetben díszes szúnyog (Ochlerotatus geniculatus) és 25 esetben gyűrűs szúnyog (Culiseta annulata) fajhoz tartozott, amelynek a jelenléte nem rejt problémát, rendes tagjai a hazai faunának.

Köszönettel várjuk továbbra is a vélelmezetten tigrisszúnyogról készített fényképeket a felbukkanás helyének és idejének pontos megjelölésével, hogy minél több adat álljon rendelkezésünkre a további vizsgálódáshoz.